Ugye, hogy ez milyen egyszerűen hangzik?
A gyakorlatban pedig ez milyen elkötelezett, kőkemény odafigyelést és elszánt kontrollt jelent? - aki csinálja, tudja.
Én próbálom. Nem megy könnyen, de hát minden kezdet nehéz.
Az én anyukám nem szeretett mást, csak a disznóhúst, még csirkét sem evett, a halról meg aztán ne is beszéljünk.
Erre aztán az iskolában a napközis tanítónénim merő jóakaratból még rátett egy lapáttal, amikor akaratom ellenére le akarta tolni a torkomon a finom és egészséges tonhalrudacskát.
Mondjam, vagy kitaláljátok: minden jött vissza és 20 évre meggyűlöltem a halat.
De mivel sokat olvastam róla, hogy milyen finom, és szerencsére a húgom szerencsésebb vollt halügyben, és nem a tanítónénijének a demonstrációja volt az első találkozása a hallal, huszonévesen aztán mellé szegődtem, hogy hátha megszeretem a halat, hiszen ő olyan jóízűen falatozza, és mert a húgomat annyira szeretem!
Előtte persze jó alaposan kiéheztettem magam. Aztán irtóra ráhangolódtam, és nem voltak teljesíthetetlen vágyaim, csupáncsak egy árva kis falatocskát szerettem volna legyűrni, ha nem is felséges mosollyal az arcomon.
Sikerült! Hurrá!
Aztán szépen fejlődtem... Ma már megeszem a rákot és a polipot is, a lazac szinte a kedvenceim közé tartozik, akár nyersen füstölve is! - a langusztát és a királyrákot meg egyenesen imádom.
Olykor még mindig felfedezem persze magamban azt a kis érdekes ellenállást magamban, ami figyelmeztet, Vigyázat, ellenség!.- és képes vagyok meghátrálni az ünnepi lakoma elől is, ha nagyon vadul érződik a hal íze - de ez egyre ritkábban fordul elő.
Nézem a kisfiamat, aki ma pl. a C vitaminos pezsgőitallal barátkozott, annak ellenére, hogy nem nagyon ízlett neki, háromszor is magához ragadta a poharat, hiszen anya pohara volt az, és anya igen nagy kortyokban itta az itókát belőle.
Hát ez van. Bármi, amit jóízűen fogyasztunk a családi asztalnál - példává fog válni.
Ha briós, és fonott kalács - juj, de finom és juj, de egészségtelen mindkettő - a kedvenc reggelink, vélhetően a gyermekünk is ezeket fogja kedvenc reggelijeként fogyasztani. Jó beutaló a cukorbetegséghez.
És még folytathatnám...